top of page

Depreme Dayanıklı Dış Cephe Seramik Kaplama

Güncelleme tarihi: 14 Şub 2023




Depreme Dayanıklı Dış Cephe Seramik Kaplama

Dünyanın bir çok ülkesinde yaşanan deprem olayları neticesinde yapı sektöründe en büyük önlemlerden biride dış cephe kaplama sistemidir. Özellikle Çin ve Japon ülkelerinin araştırmaları ve testlerinde depreme yüksek dayanıklılık sağlayan cephe kaplamalarından birisi olan seramik cephe kaplama detaylarını sizler için aşağıda hazırladık. Adalı Cephe olarak, depreme dayanıklı dış cephe kaplama alternatifleri için şimdi fiyat teklifi alabilirsiniz.





Dış Cephe Seramik Kaplama

Dış cephe seramik kaplama, alt alüminyum taşıyıcı sistemi hem yapılardaki yükü taşımakta hem de olası sarsılmalarda yapıyı sarmalamaktadır. Dış cephe seramik kaplama yapılarda oluşacak titreşimi önlemenin yanı sıra sismik ve birbirine klipsli mekanik montajlaması sayesinde deprem anında titreşim kuvvetini doğrudan zemine aktarabilen bir cephe kaplama sistemidir.


Dış Cephe Seramik Kaplama
Dış Cephe Seramik Kaplama

Depreme Dayanıklı Dış Cephe Seramik Kaplamada Esneklik

Dış cephe seramik kaplama özellikle klipsli montaj sistemi genelde yüksek katlı binaların dış cephe seramik kaplamalarında taşıyıcı sistem olarak uygulanır. Seramiğin yatay veya dikey olarak uygulama projesi çizildikten sonra projeye uygun olarak bina yüzeyine 10 cm uzaklıkta düşey akslar halinde alüminyum alt konstrüksiyonu oluşturulduktan sonra döşenir. Daha sonra seramik ürünün paslanmaz çelik klipsler ile düşey profiller üzerine 4-8 mm derz ile asılır. Dış cephe seramik kaplama özellikle klipsli montaj sistemi sayesinde harekete ve olası deprem durumlarında esnekliğe sahiptir. Buda dış cephede yığılma, dökülme ve yıkılma riskini ciddi oranda azaltmaktadır.


Depreme Dayanıklı Dış Cephe Seramik Kaplamada Yalıtım

Dış cephe seramik kaplama alt mekaniğine bina yüzeyi ile seramik arasına polistren köpük veya cam tülü kaplı taşyünü ile ısı yalıtımı uygulaması yapılır. Daha sonra derz aralarının alüminyum derz profili ile beraber silikon uygulaması yapılarak hava sirkülasyonunu ve ısı kaybını önlemektedir. Dış cephe seramik kaplama soğuk ve sıcak hava şartlarına karşı yüksek koruma ve dayanıklılık özelliğine sahiptir.



Depreme Dayanıklı Dış Cephe Seramik Kaplamada Dayanıklılık ve Kullanım

Dış cephe seramik kaplama taşıyıcı alüminyum profilleri, hafif oldukları için yüksek gerilme mukavemetine ve korozyon direncine, mükemmel dayanıklılığa ve sıcaklıkla düşük boyutsal değişime dayanıklıdır. Dış cephe seramik kaplama özel bir sistemle tutturulan dayanıklı yardımcı aparatları ile çok katlı binalarda kullanılması zorunlu bir sistemdir. Bu sistemler sistemli montajlama yapıldığında uzun vadede dayanıklılığını koruyacaktır. Seramik cephe sistemi darbelere ve aşırı yüke karşı dayanıklı yapısıyla konut ve ticari alanlarda yaygın kullanılmaktadır. Bakımı kolay temizlenebilir ve temizlik kimyasallarından etkilenmemesi sayesinde konutlar, hastaneler, hoteller ve eğitim kurumları gibi mekanlarda hijyen özelliği ile güvenle kullanılabilir. Seramik cephe sistemi su, güneş ve tuz gibi dış etkenlerden etkilenmezler.


Dış cephe seramik kaplama seramik ebatları 30x60 - 60x60 - 60x120 - 45x90 cm dir. Dış cephe malzemesinin özelliklerine göre güçlendirilmektedir. Dış cephe kaplama malzemesinin seramik, mermer, doğal taş veya tuğla olması durumuna göre mekanik klipsli montaj sistemi montajlanır. Yapının taşıyacağı yükü bu sisteme aktararak dış cephe kaplama malzemesinin yapıya bindireceği yükü azaltırız. Buda yapıya binen yükte hafiflik ve dayanıklılık direncinde daha esnek bir performans sergilemektedir. Dış cephe seramik kaplama alt taşıyıcı profiller çatı ile zemin arasında destek görevi de görmektedir. Buda yapı ile bütün bir şekilde zeminle eş zamanlı ve beraber hareket edecektir. Bu sayede de zarar görmeyecektir.

bottom of page